לאחרונה עוד ועוד חברות פרטיות מציעות בדיקות גנטיות לייעוץ תזונתי בעבור מטופלים שרוצים לרדת במשקל. אתמול (רביעי) בכתבה ששידרנו ב"מהדורה המרכזית" בדקנו עד כמה באמת הבדיקות האלה יעילות והאם באמת ניתן לנבא באמצעותן מחלות – ואולי אפילו לסייע לאנשים לרדת במשקל בקלות וביעילות. 

"אני יכולה לאכול דברים שבעבר ממש נמנעתי מהם כמו חומוס, עלי גפן וחצילים מטוגנים", מספרת בתיה נחמיאס, שעברה אבחון גנטי וירדה כ-20 קילוגרמים. שוקולד ובשר שמן הם חלק אינטגרלי מתפריט הדיאטה שלה. האויב הגדול שלה הם הירקות המצליבים. "במשך עשור ניסיתי כל מיני דיאטות שונות ומשונות. נתקלתי בבדיקה הגנטית, השתכנעתי ועשיתי. גיליתי עולם ומלואו".

הנאגטס - בתפריט, הגזר - בחוץ

למירי המליצו אחרי הבדיקה להימנע מתירס ולצרוך, למרבה ההפתעה, מאכלים מטוגנים. "אני יכולה לעשות ספורט בבוקר יותר מאשר בערב, כי זה עוזר לי. אני יכולה לאכול נאגטס בלי להשמין, אבל תירס וגזר – פחות מתאימים לי". אם אתם סקפטיים, כדאי שתדעו שמירי הצליחה לרדת בזכות הבדיקה 15 קילו ב-4 חודשים.

בתיה נחמיאס
בתיה נחמיאס

הבדיקה הגנטית שעברו בתיה ומירי היא חלק מטרנד שרק הולך ומתרחב ברחבי העולם. המטופלים משלמים כמה אלפי שקלים, שולחים דגימת רוק ולומדים מה מומלץ להם לאכול ומתי כדאי להם להתאמן. "כאשר המטופל רוכש את הבדיקה, הוא צריך לדגום רוק", מסבירה הדיאטנית הראשית של "מייג'נס" מור בן שמחון. "מגיע שליח וברגע שיש לנו את הדגימה, אנחנו שולחים אותה לריצוף גנטי בבית החולים. בתוך 28 יום יש לנו תוצאות".

"במשך עשור ניסיתי כל מיני דיאטות. מאז שנתקלתי בבדיקה הגנטית גיליתי עולם ומלואו"

ניתוח הדגימה כולל 425 משתנים גנטיים שקשורים באוכל המומלץ למטופל, בשעות שבהן כדאי לו לאכול ובשעות שבהן כדאי לו להתאמן. למרות ההתלהבות הגדולה, יש מומחים שנותרו ספקנים. "אנחנו לא יכולים לדעת אם הירידה במשקל נובעת מכך שהיו מודעים מראש ועשו שינויים חיוביים או באמת בזכות הבדיקות הגנטיות", מסבירה הדיאטנית עלינה סגל.

"הגנטיקה החזקה מכולנו"

כדי לדעת עד כמה הבדיקה יעילה לירידה במשקל יידרש עוד זמן, אך אין ספק שהיא יכולה לסייע באבחון גנטי ובגילוי מחלות. "אנחנו מבצעים בדיקות גנטיות למחלות שיכולות לשנות את ההערכה שלנו האם אתה בסיכון לפתח מחלה בעתיד או לא", מסביר פרופ' איתן פרידמן.

מור בן שמחון
מור בן שמחון, הדיאטנית הראשית

בתוך כך, בית החולים אסותא השיק לאחרונה שירות חדש: בדיקות גנטיות לגילוי גנים מחוללי מחלות. גם המדינה מאמינה ברפואה הגנטית ואף יזמה את הפרויקט הלאומי פסיפס בשיתוף שירותי בריאות כללית. המיזם מגייס עשרות אלפי ישראלים שעוברים בדיקה גנטית מהירה לגילוי גנים מחוללי מחלה.

"גנטיקה חזקה מכולנו", מסביר פרופסור גבי ברבש, שמוביל את הפרויקט. "אין ספק שאפשר לנצל את הידע שיש לנו עליה כדי להיערך יותר טוב ולמנוע מחלות שיכולות לקרות לנו. אני מניח שעוד כמה שנים נוכל לשנות גם את הגנטיקה שלנו".

פרופסור איתן פרידמן
פרופסור איתן פרידמן

הבדיקות מעוררות עניין גדול והעסק – לא זול. בדיקה גנטית לצורך אבחון תזונתי עולה כ-4,000 שקלים ובדיקה גנטית לאבחון מחלות עולה כ-3,000 שקלים. כדי להקל מעט על הכיס, ניתן לקבל החזר למי שיש ביטוח בריאות פרטי. כך או כך נראה שרק הזמן יגלה אם מדובר בטרנד חולף או במהפכה בריאותית של ממש.