היום כולם כבר מכים על חטא, אבל במשך למעלה מעשור, הגורמים הרשמיים בישראל חיזרו על הפתחים של קטאר, המדינה שמשתמשת בעושרה הרב כדי להשפיע על הנעשה בזירה הבין-לאומית.

במשך שנים זאת הייתה המדיניות: לחפש את המדינה ה"נדיבה" כדי שתזרים כספים לרצועת עזה, במה שלימים יתגלה כחיזוק לא רק של מצבה ההומניטרי של האוכלוסייה העזתית, אלא גם כחיזוק של חמאס, ששולט בשטח ובאוכלוסייה עצמה.

הערב (רביעי) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" אסופת מכתבים ומסמכים שמעידים - עד כמה ישראל הלכה רחוק בחיזור אחר קטאר. בדצמבר 2020, ראש המוסד דאז יוסי כהן, שלח מכתב ככל הנראה לאמיר בקטאר או לגורם בכיר אחר במדינה. המכתב נשלח בעידודו וביוזמתו של רה"מ בנימין נתניהו, שהתחיל את הקשר עם הקטארים בתחילת העשור הקודם.

המכתב של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לבכיר הקטארי
המכתב של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לבכיר הקטארי

"כבוד הוא לי לפנות אליך ואל בני העם הקטארי בברכות לרגל יום העצמאות של מדינת קטאר. זאת הזדמנות טובה להעביר את תודתנו והערכתנו לסיוע ההומניטרי שמגישה מדינת קטאר במהלך השנים האחרונות לרצועת עזה. לסיוע הזה היה ללא ספק תפקיד יסודי בשיפור מתמשך של המצב ההומניטרי ברצועה, ובהבטחת היציבות והביטחון באזור", כתב כהן במכתבו ל"מדינת קטאר המכובדת".

המכתב של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לבכיר הקטארי
המכתב של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לבכיר הקטארי

בהמשך ציין ראש המוסד לשעבר כי "בצל ההתפתחויות החיוביות שמבשרות על מציאת פתרון למשבר במדינות המפרץ, אין לי אלא לקוות לציפוף השורות ואיחוד הדעות בינינו. שיהיה האל איתכם בכל צעד ושלב ויברך אתכם בהצלחה ובשגשוג".

ביוני 2021 נשלח מכתב דומה לנמען קטארי, ששמו הושחר. שולח המכתב הוא מי שכונה מעוז, הממונה מטעם המל"ל על הקשרים החשאיים, שלימים ימונה למנכ"ל משרד החוץ וייחשף גם שמו: רונן לוי.

המכתב של הבכיר במל"ל לשעבר לממשל הקטארי
המכתב של הבכיר במל"ל לשעבר לממשל הקטארי

"למרות האתגרים הרבים שיש בהעברת הסיוע, שיתוף הפעולה והתיאום בין המדינות שלנו הבטיח שהוא יצליח להגיע לתושבי עזה. שיתוף הפעולה, באמצעות המכניזם המוסכם בינינו, הוביל לשיפור מתמשך במצב ההומניטרי בעזה", הודה לוי לגורם הקטארי. "אנחנו מבקשים שהסיוע הכלכלי הקטארי לא יועבר דרך מתווכים או מדינות אחרות שאינם השגריר מוחמד אל-עמאדי (הקטארי). אנחנו מעריכים מאוד את שיתוף הפעולה ואת השיח הפתוח שנועד להבטיח את היציבות והביטחון באזור ולגרום למדינות ולעמים שלנו להתקרב זה לזה".

נתניהו עצמו פנה בשלהי 2018 במכתב חשאי אל שלטונות קטאר בדוחה, והפציר בהם להמשיך להעביר כספים לרצועה, כיוון שזה מה שיוריד את המוטיבציה של ארגוני הטרור. מעטים בלבד ראו את המכתב הזה שנשמר בסוד.

חוזה הארכת משלוחי הדלק לתחנת הכוח של עזה
חוזה הארכת משלוחי הדלק לתחנת הכוח של עזה

המדיניות של נתניהו, שנמשכה 12 שנים, המשיכה גם בשנה שבה נפתלי בנט ישב על כיסא רה"מ. גם הממשלה בראשותו נשבתה בקונספציה ששקט כלכלי ברצועה יביא לשקט ביטחוני. באותה תקופה נשלח מסמך שכותרתו: "הארכת משלוחי הדלק לתחנת הכוח של עזה, בתיווך האו"ם וקטאר". כך, כל כמה חודשים ההתקשרות הוארכה בחוזה, עד החוזה הנוכחי שנחתם ב-18 במרץ 2022, אז בנט ישב על כיסא רה"מ.