השביתה תימשך גם ברביעי: הורים קיבלו הודעות שבתי ספר לא ייפתחו
מטה המאבק של "המורים החולים" הודיע כי בכוונתו להחריף את העיצומים נגד הקיצוץ בשכרם אם מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד לא תיפגש עימם. יותר מ-2,000 מורים וגננות חתומים על מכתבי התפטרות

למרות הניסיונות של משרד החינוך לדכא את המחאה של המורים נגד הקיצוצים בשכרם, גם מחר (ד'), לא ייפתחו בתי ספר ברחבי הארץ. בשעות הערב החלו הורים לקבל הודעות ממנהלות בתי ספר על ביטול או צמצום יום הלימודים מחר עקב ריבוי הודעות של מורים על מחלה.
"עשינו כל מאמץ למצוא פתרונות, אך בשלב זה אין באפשרותנו לקיים יום לימודים שיבטיח מסגרת חינוכית בטוחה לכלל התלמידים, אלא לשתי שכבות בלבד", כתבה מנהלת להורים ביישוב בשרון. בחלק מהערים מפעילות העיריות מועדוניות בתשלום בשעות הבוקר כדי להקל על ההורים לתלמידים בכיתות א' עד ג'.
נכון לשעות אלו כ- 2,100 מורות ומורים חתומים על מכתבי התפטרות שייכנסו לתוקף ביום אחד. כך גם כ-50 גננות וגננים. המורים דורשים בין היתר "ביטול מוחלט של כל הגזרות, שיפור תנאי השכר וקבלת מלוא ההטבות כעובדי מדינה", כך נמסר ממטה המאבק של "המורים החולים".
מפת השביתה: היכן נסגרו מוסדות חינוך?
הוד השרון – הרשות המקומית הצהירה שהיא תומכת במאבק המורים ואף נערכה לתת מענה לילדים, כל בתי הספר שברשות שבתו היום.
נתניה - היום לא נפתחו 4 בתי ספר יסודיים בהשוואה לאתמול, אז לא נפתחו 8. כמו כן, 5 יסודיים ושתי חטיבות ביניים נפתחו באופן חלקי.
חיפה – הלימודים התקיימו כרגיל.
ראשון לציון – הלימודים מתקיימים כרגיל, אין שביתה. מורות בודדות הכריזו על מחלה, והרשות עשתה את המאמצים הנדרשים כדי להשלים חוסרים ולפתוח את הכיתות.
נהריה – בתי הספר פועלים כרגיל.
אילת – הלימודים מתקיימים כרגיל, אחוז השובתים מינורי.
קרית שמונה – לא שובתים.
נס ציונה – כל גני הילדים נפתחו הבוקר, כלל בתי הספר נפתחו למעט כיתות בודדות שבהן בשל אי הגעת המורה לא התקיימו הלימודים. עיריית נס ציונה נערכה מראש לתת מענה לילדים ולהורים בשל השבתת מוסדות החינוך והרחיבה את פעילות הצהרונים עבור הגנים והכיתות הנמוכות ופתחה מועדוני נוער אך בשל היקף שביתה נמוך, כמעט שלא היה צורך במענים אלו.
בת ים – נכון להיום, אין מוסדות חינוך סגורים בעיר, כלל מוסדות החינוך פתוחים, למעט כיתות בודדות בתוך המוסדות שאינן פועלות בשל השיבושים. מדובר בשביתה בעצימות נמוכה, עם פעילות שגרתית של המוסדרות חינוך.
רחובות – 106 גננות הצהירו שהן חולות, 25 גנים (מתוך 320) לא נפתחו היום.
אשדוד – כל מוסדות החינוך פעלו.
באר שבע –9 בתי ספר יסודיים (מתוך 43) וגן אחד לא נפתחו בעיר.
רעננה – ברעננה בתי הספר נפתחו חלקית.
על פי נתוני משרד החינוך, 233 מוסדות חינוך לא נפתחו היום ברחבי הארץ, רובם במרכז. אבל על פי נתוני השטח שמדווחים מובילי המחאה, מדובר ביותר מ-400 מוסדות שנסגרו - כולל גנים, בתי ספר יסודיים, תיכונים וחינוך מיוחד.
במסגרת הלחץ שמפעיל משרד החינוך והניסיונות לבלום את המחאה, מנהלי בתי ספר הונחו היום למלא דוחות היעדרות של מורים.
אלא שלא כל המנהלים מוכנים להיות הזרועה הארוכה של משרד החינוך. "למה כל מי שהמפקח מבקש ממנו כל מיני דברים מגיב לו בכלל?", תהה היום מנהל בית ספר מהמרכז בשיחה עם מנהלים אחרים. "חברים, עם כל הכבוד, יש לכם מערכות, אתם מוזמנים לבדוק את זה במערכות. אני מתעסק בחינוך. אני לא אדווח לכם על כל קשקוש. אתם רוצים להוריד שכר, תורידו שכר, ותהיו מוכנים לזה שאנשים יתבעו אתכם. אני מציע לדפדף את זה ובכלל לא להתייחס".
ארגון מנהלי בתי הספר "מנהיגים" אוסר על חבריו, באמצעות חוות דעת משפטית, לדווח למשרד החינוך כפי שנדרש מהמכתב של משרד החינוך.
ארגון המורים העל יסודיים הודיע שיציע סיוע משפטי לגננות ולמורי היסודי והחטיבה. "ארגון המורים מייצג את כל חבריו ברמה המשפטית. גננות, בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים. ארגון המורים יעמיד עורך דין צמוד לכל אחד מחבריו שינוכה שכרו בזמן שהגיש אישור מחלה. לא נאפשר כל פגיעה בשכר בתקופת מחלה", הודיע הארגון.
אנחנו זוכים לתמיכה רחבה
"המאבק הוא של כל מי שנפגע מזה, וכולם נפגעו. אתמול לא נפתחו 464 מוסדות חינוך והיום למעלה מזה. יצרנו מאסה ומערכת החינוך בהולד", אומרת הילה יערי, מורה בבית ספר יסודי במועצה האזורית גזר וממובילי מאבק המורים, "אנחנו מרגישים שנעשה מחטף על גבנו והגוף שמייצג אותנו לא קשוב לנו ולא משמיע את הקול שלנו ואף לא מתקשר איתנו, מה שכן היה במידה מסוימת גם אם לא מיטבית לפני ההסכם".
יערי מסבירה שכעת המאבק מתמקד ביצירת אלטרנטיבה להסכם שנחתם, שאינו מקובל עליהם. "אנחנו מדברים בשמם של מאות אלפים שהולכים איתנו כבר שלושה ימים, ומבקשים להגיע להידברות עם מקבלי החלטות". היא מוסיפה כי ההצעה האלטרנטיבית שגיבשו המורים תישאר חסויה עד לחתימתה.

"ההחלטה תלויה במספר מרכיבים - החל מהאישיות של מורה או גננת שהיא יותר או פחות אקטיבית", אומרת יערי על ההחלטה האינדיבידואלית להשתתף במאבק. "מעורב בזה לחץ של השלטון המקומי ומנהלי בתי הספר, באופן טבעי יש קבוצות שייקחו פחות חלק במאבקים, הרוב הגדול איתנו גם אם הן לא מצליחים לסגור את בתי הספר הם עדיין איתנו".
לצד ההתארגנות מהשטח, חלק מהמורים מקבלים איומים אישיים - ומובילי המחאה מסייעים להם ככל האפשר. "אנשים מנהלים את הסיכונים שלהם ואני יכולה להבין אותם, מוכנים לספוג את הקיצוץ ולא לאבד את מקום העבודה והיציבות. זה מורכב עבור אנשים שגם ככה השכר שלהם מאוד נמוך ונלחמים בשיניים לקיום יום יומי, המשכורות שלנו קרובות לשכר המינימום ואנחנו עושים עבודה מסביב לשעון".
על התמיכה הציבורית שמקבל מאבק המורים היא אומרת: "אנו זוכים לתמיכה רחבה מקיר לקיר, של כל מיני ארגונים שלא יכולים להצהיר על כך בפומבי אבל יודעים שהם איתנו ומקבלים את החיזוקים מדי שעה, מנציגות הורים ארצית, מועצות, עיריות, מנהלים וההורים שזה באמת הכי חשוב והכי מחזק. יש לנו מהם רוח גבית והבנה שנעשה לנו עוול והמאבק צודק והם מוכנים לשלם את המחיר הכבד למען המאבק".
מה הצפי למחר?
"ממשיכים באותו קו, פנינו להידברות עם הגורמים הרלוונטיים למציאת פיתרון שיוסכם על כל הצדדים, ואנחנו הצד המשמעותי כאן, אי אפשר יותר להתעלם מאיתנו".