ההיסטוריה של העם היהודי בכלל והאומה הישראלית בפרט רצופה סיפורי גבורה מסמרי שיער. אלו סיפורים של נחישות, אומץ ודבקות במטרה. עם השנים, הרוגטקה של דוד הפכה לקלע, אבל הסיפור הוא אותו סיפור והוא סיפור טוב. סיפורים שמחזיקים כל כך הרבה שנים, מן הראוי שידברו בהם ובלקח שהם מביאים עימם. בימים אלה, כשענני העימות עם איראן מרחפים מעל ראשנו, השיח הציבורי בישראל נסוב סביב עוצמה צבאית, יכולות הרתעה ומוכנות לחזיתות שונות, שאיש לא מטיל ספק בחשיבותם. אולם, לצד העוז והנחישות בשדות הקרב, היה זה המוח הישראלי והלהט לחדש ולמצוא פתרונות יצירתיים לבעיות בלתי אפשריות, שאפשרו לנו לא רק לשרוד, אלא גם לשגשג. וכך, על הדרך, גם הקמנו, דווקא כאן, במזרח התיכון הסוער, את "אומת הסטארטאפ" – סיפור הצלחה יזמי שמשך תשומת לב עולמית.

אבל לא הפסקנו שם. עם הזמן, ובמיוחד לאורך העשור האחרון, בנינו כאן אקוסיסטם טכנולוגי בוגר והפכנו ל"אומת ההייטק" – עם חברות צמיחה, מרכזי פיתוח גלובליים ותעשייה שמביאה עומק, יציבות והשפעה מתמשכת. העוצמה הזו היא כמעט נס, המגובה בעשרות שנים של השקעות במחקר ופיתוח וחתירה למצויינות. תעשיית ההייטק הישראלית אינה רק קטר צמיחה כלכלי; היא חוד החנית הטכנולוגי של מדינת ישראל. הפיתוחים אשר רואים אור בחברות הסטארטאפ ובחברות הטכנולוגיה המובילות, משמשים לעיתים קרובות גם כמנוע להתקדמות ביטחונית. בין אם מדובר ביכולות סייבר הגנתיות והתקפיות, בפיתוחים בתחום הבינה המלאכותית, או ביצירת מערכות תקשורת מאובטחות – החדשנות האזרחית מחלחלת ישירות אל הביטחון הלאומי ומעניקה לישראל יתרון איכותי חשוב מול כל איום.

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא (צילום: דוברות משרד הביטחון)
החדשנות הישראלית מעניקה לנו את היתרון מול כל איום, מערכות ההגנה במלחמה מול איראן | צילום: דוברות משרד הביטחון

תעשיית ההייטק היא לא רק תרומה ישירה לביטחון ולכלכלה הפנימית, עצם קיומה כגוף חי ומשגשג מספקים לישראל עוצמה מדינית ודיפלומטית חיונית, וממצבים אותנו כשחקן רלוונטי ואטרקטיבי על הבמה הבין-לאומית. היא יוצרת שיתופי פעולה אסטרטגיים עם מעצמות ומדינות מובילות, מושכת השקעות זרות ומעניקה לישראל לגיטימציה וקשרים עמוקים, החיוניים במיוחד לאומה המצויה באזור מורכב ופרוץ. קשרי הגומלין הללו, הנרקמים סביב חדשנות טכנולוגית, חורגים מגבולות הפוליטיקה המסורתית ומעניקים לישראל עוגן של יציבות והכרה גלובלית.

ניסים כאלה צריך לשמר. עוצמה כזו היא כמעט כולה תולדה של השקעה עיקשת ומתמשכת בחינוך, במדע ובטכנולוגיה. אלו הם עמודי התווך של הכלכלה הישראלית, של כוחה החדשני, ונגזרת ישירה מכך - של יכולתה להגן על גבולותיה. מערכות הגנה מתקדמות, טכנולוגיות מודיעין פורצות דרך - כולן נולדות במעבדות ובמוחות מבריקים שצמחו במערכת חינוך איכותית ופטריוטית.

קורס חדש באמ"ן - קורס קציני התרעה (צילום: דובר צה"ל)
טכנולוגיות מודיעין מגיעים ממוחות שצמחו במערכות חינוך איכותיות, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

ישראל חזקה תהיה תמיד ישראל חכמה, חוקרת, מעמיקה. השקעה בחינוך ילדינו, בעידוד למקצועות המדע והטכנולוגיה, אינה בגדר מותרות או נאה דורש. זוהי השקעה ישירה בביטחון הלאומי, לא פחות מרכישת מטוסים וטילים. כל שקל שמושקע במורה למתמטיקה, כל מעבדה חדשה בבית ספר, וכל תמיכה במחקר פורץ דרך - הם נדבכים קריטיים במערך ההגנה של המדינה. אסור ש"אומת ההייטק" יישאר מטבע לשון שבו סוחרים מנהיגנו כאשר זה משרת אותם פוליטית. זוהי לא פחות מאשר תעודת הביטוח האמיתית שלנו. בעולם משתנה ומאתגר, שבו איומים טכנולוגיים מתפתחים בקצב מסחרר, יכולתנו לחדש, להקדים ולהפתיע - היא זו שתבטיח את עתידנו. יפה נעשה אם לא נתבשם בהצלחותינו הנוכחיות, ונבין שהמשך ההשקעה בחינוך, בפיתוח ובמחקר הם שיקנו לנו את היתרון בשדה הביטחוני והכלכלי לעשורים הבאים.

עלינו להישיר מבט אל מהות העוצמה הישראלית - זו שאינה נמדדת רק במספר המטוסים או בטווח הטילים. היא טמונה בנכס היקר ביותר שלנו: המוח היהודי, היצירתיות, והיכולת לחשוב מחוץ לקופסה - הרוגטקה.

>>> ניר זוהר הוא נשיא WIX, ממובילי מטה ההייטק למען ישראל