קטאר, מצרים וארצות הברית הציגו לישראל ולחמאס ביום רביעי הצעה מעודכנת בניסיון להשיג הסכם לשחרור חטופים והפסקת אש בעזה, כך אמרו שני מקורות המעורים בפרטים.
למה זה חשוב
- לפי המקורות, המתווכות סבורות כי הוויתורים האחרונים של ישראל, ששולבו בהצעה המעודכנת, עשויים לאפשר לצדדים להגיע להסכם בקרוב.
- המקורות ציינו כי ההצעה נשלחה במשותף על ידי ארה"ב, קטאר ומצרים כדי להבהיר לצדדים שהיא מגובה על ידי כולן ושעליהם לקחת אותה ברצינות.
- הנשיא טראמפ מעוניין לנצל את הפסקת האש בת 60 הימים כדי לנסות לקדם הסכם לסיום המלחמה בעזה, שיכלול הקמת מבנה שלטוני חדש ברצועה שלא יכלול את חמאס.
מה אומרים בישראל
- בכיר ישראלי אמר כי מצב המגעים מעודד, יש התקדמות מוחשית ומתקרבים לרגע ההכרעה. לדבריו, ראש הממשלה נתן אור ירוק להתקדם בסוגיות רבות.
- עם זאת, אותו בכיר לא בטוח שהבשלת המו"מ תתרחש בימים הקרובים, ולדבריו ייתכן שזה ייקח יותר זמן.
- גם הדרג המדיני וגם גורמי המקצוע מציינים אינטנסיביות בשיחות ואווירה חיובית בשיחות.

במוקד החדשות
- ההסכם שמתגבש עשוי להוביל להפסקת אש של 60 יום בעזה, לשחרור 10 חטופים חיים ו-18 חטופים חללים, לשחרור אסירים פלסטינים מהכלא בישראל ולהעברת סיוע הומניטרי נרחב לעזה.
- משלחות של חמאס וישראל מנהלות מגעים בדוחא ב-10 הימים האחרונים, והולכות ומצמצמות את הפערים שנותרו, כך אומרים בכירים ישראלים ומקורות המעורים בשיחות.
- ביום רביעי נפגש הנשיא טראמפ בבית הלבן עם ראש ממשלת קטאר, השייח' מוחמד בן עבד אל-רחמן א-ת׳אני, ודן עמו בין היתר במו"מ על עסקת החטופים והפסקת האש בעזה, כך אמרו מקורות.
מאחורי הקלעים
- המקורות אמרו כי ביום רביעי הציגו המתווכים הקטארים לישראל ולחמאס הצעה מעודכנת הכוללת את כל ההתקדמות שהושגה ב-10 הימים האחרונים וחתומה גם ע"י מצרים וארה"ב.
- שני העדכונים המרכזיים נוגעים להיקף נסיגת ישראל מעזה במהלך הפסקת האש ולסוגיית ה"מפתחות" – היחס בין מספר האסירים הפלסטינים שישוחררו לבין כל חטוף שישוחרר.
- בכירים ישראלים ומקורות המעורים בשיחות אמרו שישראל עשתה ויתורים משמעותיים לגבי השטח שצה"ל ימשיך להחזיק במהלך הפסקת האש.

- בתחילת השיחות ישראל ביקשה לשמור על נוכחות בכל השטח המשתרע חמישה קילומטרים צפונית למסדרון פילדלפי בגבול עזה-מצרים.
- כעת ישראל דורשת שצה"ל יישאר ברצועה שרוחבה בערך 1.5 ק"מ צפונית לגבול עם מצרים. מדובר בעמדה קרובה מאוד לדרישת חמאס שהנסיגה תהיה עד לקווים שבהם עמד צה"ל לפני קריסת הפסקת האש הקודמת במרץ.
- ישראל גם הסכימה שצה"ל יישאר באזור חיץ ברוחב של בערך קילומטר בלבד לאורך יתר חלקי הגבול עם עזה – הרבה יותר קרוב לעמדת חמאס בנושא.

הסוגיות הנוספות
- לפי המקורות, ההצעה המעודכנת קובעת גם שהיחס בין אסירים פלסטינים לחטופים ישראלים יישאר כפי שסוכם בעבר, עם התאמות קלות.
- בהצעות קודמות דובר על שחרור 125 פלסטינים המרצים מאסר עולם על רצח ישראלים ו-1,111 פלסטינים שנעצרו על ידי צה"ל בעזה אחרי 7 באוקטובר.
- בכיר ישראלי אמר שההתאמות בהצעה המעודכנת לא צפויות להיות מכשול במו"מ, אך עדיין יהיה צורך לסכם את שמות האסירים במו"מ בין ישראל לבין חמאס.

- סוגיה נוספת שכמעט נפתרה היא אספקת הסיוע לעזה, אמרו המקורות. חמאס דרש שהסיוע לא יועבר במהלך הפסקת האש דרך הקרן ההומניטרית בעזה שזוכה לתמיכת ארה"ב וישראל.
- בכירים ישראלים אמרו כי נסיגת צה"ל מרוב דרום רצועת עזה, שם ממוקמים רוב מרכזי הסיוע, תוביל בפועל לצמצום משמעותי בפעילות הקרן.
- בכירים ישראלים ציינו שמתנהל ערוץ נפרד של שיחות במצרים בימים האחרונים כדי לראות איך מצרים תוכל למלא תפקיד באספקת הסיוע לעזה במהלך הפסקת האש, כדי לוודא שהסיוע יגיע לאוכלוסייה ולא ייגנב על ידי חמאס.
מה הלאה
- ביום שבת צפוי ראש ממשלת קטאר להיפגש עם מנהיגי חמאס בדוחא בניסיון להשיג את הסכמתם להצעה המעודכנת.
- מקור המעורה במו"מ אמר שהמתווכים הקטארים סבורים שהוויתורים של ישראל על הנסיגה עשויים לסלול את הדרך להסכם.
- הקטארים סבורים שחמאס יחזור עם הסתייגויות והערות על ההצעה, אך לא כאלה שיהיו שוברים את העסקה, אמר המקור.
תגובות