הניסיון האיראני להגיע לפצצה, חלון ההזדמנויות הצר שנפתח והתקיפה הרחוקה ביותר שבוצעה: מבצע עם כלביא שהגיע לסיומו השבוע הביא לפגיעה משמעותית במשטר האיראני ובתוכנית הגרעין. הבוקר (שישי) מתפרסמים הנתונים מאחורי המבצע והפרטים על מאחורי הקלעים. בשיא המלחמה - כך גיבש צה"ל את מהלכי המבצע והוציא אותם לפועל
המידע המקדים
בתקופה האחרונה הצטברו אינדיקציות מודיעיניות באגף המודיעין, שלפיהן המשטר האיראני מאיץ את התקדמותו בפיתוח נשק גרעיני, תוך שהוא ממשיך להעשיר אורניום לרמות גבוהות (60%). ההערכה הייתה שהוא יוכל להגיע לחומר בקיע ברמה צבאית עבור מספר פצצות גרעין, ותוך זמן קצר.

במקביל, אמ"ן זיהה תוכנית חשאית של המשטר האיראני, בהובלת מדעני גרעין מרכזיים, ליצירת מרכיבים הדרושים לנשק הגרעיני. במסגרת אותה תוכנית בוצעו ניסויים ונערכו פעולות למחקר ופיתוח בתחומים שמובילים להשגת נשק גרעיני בחשאי.
אותה התקדמות הובילה את המשטר האיראני לנקודה קרובה מאוד ליצירת פצצה, ולהשגת יכולת השמדה המונית.

במקביל לאיום הגרעין, בחודשים האחרונים המשטר האיראני תכנן לשלש את קצב ייצור הטילים שלו, ולהגדיל את מלאי הטילים מכ-2,500 לכ-8,000 טילים, בתוך שנתיים. כמות כזו של טילים הייתה מאפשרת פגיעה נרחבת במדינת ישראל, עד כדי איום קיומי.
חלון ההזדמנויות לפעולה
צה"ל הצביע על שעת כושר אסטרטגית ליציאה למבצע: היכולות המבצעיות והמודיעיניות הבשילו, שלוחות המשטר במדינות השכנות נפגעו - והתיאום עם ארה"ב היה מיטבי. בנוסף, בצה"ל זיהו מצוקה במצבה של איראן.
את גיבוש התוכנית למערכה באיראן צה"ל האיץ באוקטובר 2024, בשיא הלחימה מול ארגון הטרור חיזבאללה בלבנון. זאת, אחרי שבמשך שנים גופי הביטחון עקבו אחר הנעשה באיראן, וביצעו פעולות, רובן חשאיות, לשיבוש האיום האיראני.
חיל האוויר ואמ"ן ביצעו התאמות בבניין הכוח, הרחבת מקורות המודיעין ופיתוח יכולות תקיפה ביעד הרחוק ביותר שחיל האוויר פעל בו. בהתארגנות משותפת של אמ"ן וחיל האוויר, פוצחה השיטה ליצירת עליונות אווירית, ונוצר בנק מטרות שיותקפו.

תוכנית הפעולה עצמה נשמרה ממודרת וחשאית גם בתוך צה"ל, מחשש לפגיעה בהפתעה במכת הפתיחה. אפילו האזעקה שהושמעה ברחבי הארץ בתחילת המבצע נשמרה בסוד, וגם אלופי הפיקוד לא ידעו על תכנונה.
היציאה למבצע
צה"ל המליץ על ביצוע המבצע בעיתוי הנוכחי. זאת, בשל ההתקרבות אל נקודת האל-חזור בהתקדמות האיום האיראני, לצד מוכנות מיטבית של הצבא לפעולה. בצה"ל חששו כי דחיית הפעולה תהיה בלתי הפיכה, באופן שלא יאפשר להסיר את האיום מאיראן בהמשך הדרך.
מכת הפתיחה של צה"ל הפתיעה את האיראנים. צה"ל פגע קשות במערכי הפיקוד והשליטה של המשטר האיראני, במדעני הגרעין הקריטיים לפיתוח תוכנית הגרעין - ובמקביל גם ביכולות ההגנה האווירית של המשטר, כדי לאפשר חופש פעולה אווירי לחיל האוויר.
הפעילות באיראן כללה גם את חיסול "הכוורת" של מנהיג המשטר. במהלך מכת הפתיחה חוסלו במקביל 30 בכירים בשרשרת הפיקוד הביטחונית של המשטר, ו-9 מדעני גרעין. הפעולה הזו ערערה את היכולת האיראנית להגיב בשעות הראשונות לפתיחת המערכה.


המטרות שהותקפו
במהלך ימי המבצע חיל האוויר נהנה מעליונות אווירית בשמי איראן. מטוסי חיל האוויר ביצעו יותר מ-1,500 גיחות. הותקפו יותר מ-900 מטרות ברחבי איראן ויותר מ-1,500 רכיבים. כ-370 תקיפות בוצעו באמצעות מטוסי קרב.
כוחות האוויר השמידו כ-80 מערכות של טילי קרקע-אוויר, מתוך כ-100 מערכות שהיו בשימוש במרחבי הפעולה. כמו כן, בוצעו יותר מ-600 תדלוקים אוויריים בדרך לאיראן. תקיפת מטוס הקרב הרחוקה ביותר בוצעה בשדה תעופה משהאד, כ-2,400 ק"מ משטח מדינת ישראל.
במבצע הושמדו כ-200 משגרי טילי קרקע-קרקע, שמהווים קרוב ל-50% מסך המשגרים של המשטר האיראני. 15 מטוסים של המשטר הותקפו, כמו גם 70 מכ"מים ויותר מ-35 אתרי ייצור טילים. חיל האוויר תקף 6 שדות תעופה ועשרות מפקדות של מגוון היחידות בצמרת הביטחונית של המשטר האיראני.
התקיפות בוצעו מהאוויר, מהים ומהיבשה, ויותר מ-1,000 לוחמים פעלו בכל רגע נתון.
הפגיעה בתוכנית הגרעין
במסגרת המבצע נפגעו אתרי העשרת האורניום. הכוחות תקפו את אתר ההמרה באספהאן, חוסלו 11 מדעני גרעין בכירים ונפגעו באלפי צנטריפוגות. כמו כן, הותקף הכור הגרעיני שאינו פעיל בעיראק, במטרה למנוע את השמשתו בעתיד.
פעולות ההגנה - ותפקוד פיקוד העורף
מערכות ההגנה האוויריות יירטו מאות טילי קרקע-קרקע, ושיעור יירוט הטילים עומד על 86%. יורטו גם מאות כטב"מים, ושיעור ההצלחה של יירוט הכטב"מים עומד על 99%.
במסגרת פעילות פיקוד העורף במבצע, בוצעו יותר ממיליון שיחות למוקד 104 של הפיקוד, לצורך הבהרת ההנחיות וסיוע לנפגעי חרדה. כמו כן, נרשמו יותר מ-300 מיליון כניסות לפורטל החירום הלאומי של פיקוד העורף. זמן ההגעה הממוצע של כוחות הפיקוד לזירות השונות עמד על 15 דקות בלבד.
האזרחים שנהרגו במלחמה
לצד ההישגים המבצעיים הרבים, ישראל שילמה מחיר כבד בתריסר ימי המלחמה. 28 ישראלים נהרגו בעקבות פגיעות טילים ששוגרו מאיראן (וישראלית נוספת לקתה בליבה ומתה בזמן האזעקות), 17 נפצעו קשה, 29 – בינוני, 872 – קל ו-401 הוגדרו נפגעי חרדה, לפי נתוני מד"א. בטמרה, ראשון לציון, רמת גן, בת ים, פתח תקווה, בני ברק, חיפה, מתחם בזן ובאר שבע נהרגו ישראלים בעקבות פגיעות ישירות.
תוצאות המבצע
צה"ל הסיר את האיום הקיומי מעל מדינת ישראל. כחלק מתפיסת ההגנה המתגבשת - ישראל לא תאפשר לאיום קיומי להתפתח מחדש באיראן. כלומר, המשטר האיראני אינו נהנה יותר מחסינות מפני פעולות.
בתוך כך, תוכנית הגרעין של איראן נפגעה משמעותית - נוטרלה יכולת העשרה ל-90% לפרק זמן ממושך, ונפגעה יכולת המשטר לייצב ליבת נשק גרעיני. ציר פיתוח הנשק עצמו נפגע, על ידי הפגיעות בידע ובתשתיות המחקר והפיתוח. כמו כן, נפגעה באופן משמעותי תעשיית ייצור הטילים של המשטר האיראני.
תגובות