"נכשלתם, אין הצדקה לסגור": נציגי ענפי המסעדנות, האירועים והתרבות תקפו היום (שני) את ההגבלות החדשות על אולמות אירועים, מסעדות, ברים, מועדונים ואולמות תרבות - והזהירו כי קריסת המשק קרובה מתמיד. "החלטת מממשלת ישראל היום למעשה צו סגירה לתעשיית המסעדות בישראל", טענו באיגוד המסעדות. יו"ר נשיאות המגזר העסקי הצהירה: "הליכה לסגר נוסף היא מחדל וכישלון של הממשלה!".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"ממשלת ישראל כשלה בשלושת החודשים האחרונים בהערכות לגל נוסף של הידבקויות ונכשלה כישלון קולוסאלי, בדומה לתחילת המשבר, בטיפול בהיבט הכלכלי", אמר מנכ"ל איגוד המסעדות שי ברמן. "ההחלטה להגביל את כמות הקהל לחמישים איש, ללא התייחסות לגודל העסק, מבטאת היסטריה ואין לה הצדקה בריאותית לאור נתוני ההידבקות הזעירים במסעדות".

"לדאבוננו, אנחנו נאלצים להסיר אחריות לגבי 150,000 עובדינו האהובים, שממשלת ישראל תצטרך למצוא עבורם פתרון", הוסיף ברמן. "אנחנו חרדים לגורלם של מעל 10,000 יזמים בתחום, שיצאו בימים הקרובים לרחובות עם שק של חובות וללא כל ביטחון סוציאלי, עקב התנגדותה של ממשלת ישראל, להעניק לה כזה".

"מישהו חייב להתעורר"

יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, טען כי ההליכה להגבלות דרמטיות מהווה מחדל של הממשלה: "המשק הישראלי קורס לתוך עצמו! ארבעה חודשים מתחילת הקורונה ועד עכשיו לא הוקם גוף מתכלל לאומי ואין פיקוד והסברה לאומית. הליכה לסגר נוסף הוא מחדל וכישלון של הממשלה! הוקמה ממשלת חירום קורונה ושום דבר לא השתנה מלבד כמות המובטלים המתעצמת ואיבוד השליטה על המגיפה שמובילה אותנו שוב להחלטות חפוזות וחסרות היגיון".

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90)
מסעדה בתקופת הקורונה | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90

"פעם מאריכים את החל"ת, פעם שוקלים פטור מארנונה - מישהו חייב להתעורר!", המשיך אמיתי. "אלו דיבורים על פלסטרים בזמן שמאות אלפי עסקים ואזרחים זקוקים לחוסם עורקים ולמכונות החייאה. המגזר העסקי מצוי במשבר אמון חריף עם מדיניות הממשלה וככל שהממשלה לא תייצר וודאות למגזר העסקי, נגיע לנקודת אל חזור".

"אסור לעצור את המשק שוב, נדרשת מדיניות אכיפה ובידוד סלקטיבית ודיפרנציאלית אשר לא מאלצת את סגירתם של העסקים בישראל. על הממשלה לפעול מיידית, יחד עם המגזר העסקי ולקבל החלטות חד משמעיות על המשך ניהול המלחמה בקורונה!".

"כיבו את האור בקצה המנהרה"

תגובות זועמות נשמעו גם בעולם התרבות, שם מחו על ההחלטה לסגור באופן מוחלט את אולמות התיאטרון בעקבות הזינוק בתחלואה. מארגון השחקנים שח"ם נמסר: "נדמה שממשלת ישראל לא מבינה את גודל המשבר הכלכלי שעובר על אזרחי המדינה. אנחנו מכירים את הסיפורים של המשפחות שכבר ארבעה חודשים לא מתפרנסות. ממשלת ישראל - זו אחריות שלך לדאוג להם. כ-200 אלף איש מתעשיית התרבות זקוקים לכסף כדי שיהיה להם איך לקנות אוכל, לשלם שכר דירה ולהתקיים. זו לא ממשלת חירום, זו ממשלת חרטא".

שאול מזרחי במאהל המחאה מחוץ למעון ראש הממשלה (צילום: ענבר טויזר, N12)
שאול מזרחי במאהל "מחאת השולמנים" | צילום: ענבר טויזר, N12

"אם אכן סגרו מיידית את אולמות התרבות והמופעים, מדובר באירוע קשה ביותר, ונראה שגם את האור החלש שהיה בקצה המנהרה דאגו לכבות לנו", מסר יו"ר איגוד אמני, ישראל יענקל'ה מנדל. "אנחנו רוצים לציית להנחיות, כדי לשמור על בריאותנו ועל בריאות הקהל שלנו, אבל במידה ובד בבד עם סגירת האולמות לא יוקצה תקציב פיצויים ראוי, ולא ייכנס כסף באופן מיידי  לחשבונות הבנק של האומנים, עבורנו מדובר יהיה בגזר דין מוות".

ועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים הגיב גם הוא על ההגבלות החדשות: "מגפת הקורונה ממשיכה לגבות קורבנות מתעשיית האירועים והתרבות. ההחלטה של ממשלת ישראל להטיל גזרות נוספות ולסגור בשנית את עולם האירועים והתרבות, חייבת להתקבל לצד הבטחה וקיום של מתן פיצוי כספי אמיתי ל-200 אלף איש שנמצאים בסיכון, ולא, זו לא 'חרטא', אלו אנשים אמיתיים שלא מכניסים כסף כבר ארבעה חודשים ועתידם לוט בערפל. הדרישה שלנו היא ברורה: לא הבטחות - רק כסף בכיסים עד לחזרתה לשגרה של התעשייה כולה!".

"לא נותר לנו אלא לקוות"

מפורום מוסדות התרבות נמסר: "בשבועות האחרונים חזרו מוסדות התרבות לפעול, וסיפקו רגעים של הפוגה ושמחה תוך הקפדה מחמירה על הנחיות משרד הבריאות והתו הסגול. החלטת הממשלה מהיום מותירה אותנו מול שוקת שבורה לתקופה בלתי ידועה. כעת עומדות בפנינו שתי משימות עיקריות: האחת, לוודא כי רבבות העובדים, האמנים ונותני השירות שבענף התרבות יוכלו להתקיים בתקופה בה הענף מושבת, והשנייה, לוודא כי מוסדות התרבות יישארו בחיים ויוכלו להתניע מחדש כשיתאפשר".

הפגנת עולם התרבות מול משרד האוצר‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הפגנת עולם התרבות מול משרד האוצר‎. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ציפי פינס, מנהלת תיאטרון בית ליסין, מסרה: "קיבלנו את הידיעה המעציבה על הקפאת הפעילות בעיצומן של ההכנות לקראת פתיחתו מחדש של התיאטרון. לא נותר לנו אלא לקוות שהתנאים יאפשרו את פתיחת התיאטרון מהר ככל האפשר, כדי לספק עבודה למאות העובדים, השחקנים והיוצרים, שיושבים בבית כבר כארבעה חודשים. אנחנו מקווים לפגוש את הקהל בימים יפים יותר".

לנה קריינדלין, מנכ"לית תיאטרון גשר, מסרה: "אני מאמינה שהתיאטרון יתגבר על הכל. לא נותר לנו אלא לחכות בסבלנות עד שהקהל יבוא ללא פחד וחשש. כולי תקווה כי הממשלה תתמוך בנו עד לחזרת הקהל אל האולמות. עד אז, נתרכז בהכנת הצגות חדשות על מנת לפגוש את הקהל עם רפרטואר חדש".

שמוליק יפרח, מנכל תיאטרון באר שבע, הוסיף: "מדובר בטרגדיה. טרגדיה לתיאטרון, לשחקנים, לעיר באר שבע ולעולם התרבות הישראלי. כל כך שמחנו לחזור לעבודה, התנהלנו באחריות מירבית, יצרנו מקום בטוח עבור הקהל ששיווע לצרוך תרבות. להסגר בפעם השנייה זה אסון. אנחנו דורשים מהמדינה לתת הפעם אופק ברור של בטחון כלכלי, אנחנו לא יכולים לחיות בתוך חוסר הודאות הנוראי הזה".

השחקן והסטנדאפיסט משה אשכנזי אמור להופיע הערב בפני קהל בתיאטרון ירושלים וחש חוסר אונים בעקבות החלטת הממשלה: "מרגע שקבינט הקורונה התכנס הבוקר אני מחכה לתשובה מה יקרה היום בערב. אני אמור להופיע בפני 250 משתתפים ואני ביום מורט עצבים. אין לי מושג, אם ההנחיות ייכנסו לתוקף כבר הערב או רק מחר. אני מקווה שבמידה ויתאפשר לקיים את ההופעה - אנשים יגיעו. דווקא בתיאטרון אפשר לשמור על כללי המרחק החברתי וכולם עוטים מסיכות. אני מאוד מקווה שההופעות לא יבוטלו, זה יהיה עצוב".
מחאה כיכר הבימה (צילום: תומר נויברג פלאש 90)
מחאת אנשי התרבות בכיכר הבימה | צילום: תומר נויברג פלאש 90

שר התרבות והספורט חילי טרופר התייחס להחלטה לסגור זמנית את מופעי התרבות: "יש בי עצב עמוק עם ההחלטה על סגירה זמנית של מוסדות התרבות בישראל. אנחנו נמשיך לפעול בכל הכוח בכדי להבטיח את קיומם של מוסדות התרבות וכן נפעל עם משרד האוצר כדי לייצר ביטחון כלכלי עבור העובדים הרבים בתחום זה".

עוד אמר השר כי "בימים אלו מכין משרד התרבות והספורט מגוון פעילויות ופרויקטים שיאפשרו לאזרחי ישראל להמשיך ולחוות תרבות גם בימי הקורונה ונעדכן עליהם בזמן הקרוב".

"סגירת מכוני הכושר - צעד פופוליסטי"

גם ציבור המתאמנים כועס ומתוסכל מההחלטה לסגור את מועדוני הכושר. עידן, מתאמן קבוע בתל אביב, זעם על ההחלטה: "חדרי הכושר עברו למתכונת קורונה ופעלו תחת התו הסגול. בדקו חום בכניסה והפרידו בין מתקנים ככל שאפשר. זה לא הגיוני לסגור את המקומות הללו - היחידים בקיץ החם והלח בישראל שמאפשרים אימון נורמלי. כושר זה לא פנאי, כושר זה בריאות. לסגור את חדרי הכושר בגלל היבטים בריאותיים זו כסילות. הממשלה צריכה להתעשת מהר ולאפשר לנו לחזור להתאמן לפי ההנחיות".

מחאת אנשי התרבות והאומנות
מחאת אנשי התרבות והאומנות. ארכיון

לני, מנהלת מכון הכושר "ספייס" בחולון, שיתפה בתחושות הקשות: "קיבלנו את ההחלטה לסגור את חדרי הכושר בהפתעה. משמעות הדבר היא קריסה של ענף הספורט בכל הארץ ויותר מ-130 אלף עובדים שיישארו בלי עבודה. כואב לכולנו, כואב מאוד. מדובר בהחלטה שהיא גזר דין מוות לענף".

"מבחינתי זו החלטה גרועה", אמר אשר, מתאמן קבוע במכון. "אני מגיע לכאן שש פעמים בשבוע וזה בעייתי עבורי מאוד. כולם מפחדים מהקורונה אבל אולי אפשר לצמצם את מספר האנשים או להקצות לפי שעות".

מחאת אנשי התרבות בכנסת
מחאת אנשי התרבות בכנסת

בקבוצת "הולמס פלייס" הביעו תמיהה על ההחלטה וטענו כי מדובר בצעד פופוליסטי: "מחודש מאי אנו עושים מעל ומעבר על מנת להפעיל את מועדוני הכושר בצורה בטוחה תוך שמירה קפדנית על בריאותם של המתאמנים. בכל הביקורות שקיים משרד הבריאות במועדוני הרשת, קיבלנו שבחים על הדרך בה פעלנו".

"אנו חושבים כי מדובר במהלך פופוליסטי", הוסיפו. "קל מאוד לסגור ענף שהוא כביכול 'לא כלכלי' לישראל  ללא כל הצדקה אמיתית. אנו מאמינים בלב שלם כי ניתן  היה  להשאיר את מכוני כושר פתוחים גם בימים אלה ולאפשר לצבור לשמור על בריאותו הגופנית והנפשית כי נפש בריאה טמונה בגוף בריא. יחד עם זאת, אנו רואים את טובת לקוחותינו מול עיננו ולכן אנו שוקדים כעת על מציאת פתרונות חילופיים וזמינים  שיאפשרו להם  להמשיך ולשמור על שגרת האימונים".

השתתפו בהכנת הידיעה: קרן מרציאנו, עמליה דואק, לירון זייד, אור רביד, לי אברמוביץ', כרמל ליבמן ומעיין פרתי.