הפסקת אש במלחמת הסחר: ארה"ב וסין הודיעו היום (שני) כי הסכימו על הפחתה זמנית ל-90 יום במכסים ההדדיים על יבוא מוצרים זו מזו. המהלך נועד לצנן את מתיחות הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם ולהעניק להן שלושה חודשים נוספים לפתור את חילוקי הדעות ביניהן.
"ניהלנו דיון חזק ופורה על צעדים קדימה בנושא הפנטניל", אמר שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט. "אנחנו מסכימים שאף צד אינו רוצה בניתוק כלכלי". בעקבות ההודעה זינקו החוזים העתידיים על מדדי המניות בארה"ב ביותר מ-2% והזהב החל לאבד מערכו.
ארה"ב וסין נמצאות במלחמת מכסים הולכת וגוברת מאז תחילת חודש אפריל, לאחר שהנשיא טראמפ העלה את המכסים על יבוא מסין. סין הגיבה במכסי תגמול משלה, והמצב החמיר במהירות והפך למאבק כלכלי חריף בין שתי המעצמות. השלכות המהלכים היו מיידיות ודרמטיות: הסחר הדו-צדדי כמעט התייבש לחלוטין, בארה"ב גבר הלחץ האינפלציוני, ובסין נוצר איום ממשי על היצוא שמניע את הצמיחה במדינה.
חרף פרץ האופטימיות סביב ההפוגה במלחמת הסחר, עדיין מרחפים מעליה סימני שאלה רבים. N12 עושה סדר בבלגן.

מה המכסים שהופחתו עכשיו?
על פי הודעה משותפת שפורסמה בז'נבה, ארה"ב תפחית את המכסים על רוב המוצרים מסין מ-145% ל-30%. במקביל, סין תוריד את המכסים על מוצרים אמריקאיים מ-125% ל-10% בלבד.
עם זאת, מכס עונשי אחד יישאר על כנו: 20% מכס שהטיל טראמפ על סין על רקע האשמותיו כי אינה עושה מספיק כדי לעצור את הזרמת הפנטניל לארה"ב - סם סינתטי חזק שטראמפ מאשים את סין בייצור ואספקת חומרי גלם וכימיקלים המשמשים לייצורו. לפי הוול סטריט ג'ורנל, "מכסים אמריקניים הקשורים לפנטניל ואמצעים אחרים יישארו" בתוקפם למרות ההסכם החדש.
מה פרטי הסיכום הידועים?
מעבר להקפאת המכסים ההדדיים ל-90 יום, שבמהלכם יימשך המשא ומתן על הסכם ארוך טווח, נמסרו מעט מאד פרטים. בהודעה המשותפת נאמר כי "הצדדים יקימו מנגנון להמשך דיונים" שיעסוק ביחסים כלכליים וסחר.
בהצהרה לתקשורת שמסר שר האוצר האמריקני בסנט הוא אמר כי "לאורך תהליך הסחר, היה לנו תכנון. יש לנו תהליך מוגדר ועכשיו עם הסינים אחרי סוף השבוע הזה יש לנו מנגנון להמשך שיחות". הוא סיכם את הגישה כ"תהליך, תכנון ומנגנון".
לפי דיווח הניו יורק טיימס, התקיימו דיונים מהותיים בנוגע לדרישות ארה"ב מבייג'ינג, כשנושא מרכזי בהם היה פעולה נגד הברחת חומרי הגלם לייצור פנטניל. בסנט ציין כי הסינים "הבינו את חומרת" משבר הפנטניל בארה"ב, ונציב הסחר האמריקני ג'יימיסון גריר תמך בהערכה.
מה סימני השאלה הגדולים בהסכם?
בבלומברג צוין כי עדיין לא ברור מה ייחשב מבחינת שני הצדדים כמטרה מקובלת, וגם לוח הזמנים להשגתה לא ידוע. סין דרשה בעבר שארה"ב תסיר את כל המכסים שהטילה עליה השנה - דרישה המנוגדת למטרה האמריקנית של צמצום הגירעון המסחרי בין המדינות. "לחשוב שהושגה התקדמות מהותית ב-48 שעות נראה קצת אגרסיבי", העריך בבלומברג מייקל אורורק, אסטרטג שוק ראשי ב-JonesTrading.
הניסיון ההיסטורי מעורר ספקות משמעותיים לגבי הסיכויים להסכם מלא. בבלומברג מזכירים תקדים מטריד משנת 2018: באותה שנה הסכימו הצדדים גם כן להשהות את סכסוך הסחר ביניהן לאחר סבב משא ומתן, אולם ארה"ב נסוגה במהירות מההסכם והמתיחות התחדשה.
אותה נסיגה הובילה לעוד כ-18 חודשים של מכסים נוספים ושיחות מתמשכות, עד שלבסוף נחתם בינואר 2020 הסכם חדש בין המדינות. אך גם הסכם זה לא החזיק מעמד, שכן סין לא עמדה בהתחייבויות הרכישה שנכללו בו. במקביל גדל הגירעון המסחרי של ארה"ב מול סין במהלך תקופת מגפת הקורונה. כל אלו, לפי בלומברג, הכינו את הקרקע למלחמת הסחר הנוכחית, ומעלים חשש שהתסריט עלול לחזור על עצמו גם הפעם.
כיצד השפיעו המכסים על ארה"ב?
לחצי הסחר כבר פגעו משמעותית בעסקים אמריקנים, וחברות רבות דיווחו על חשש מפגיעה בתחזיות הרווח שלהן. מספר חברות אף הודיעו כי בשל הלחצים הן לא יכולות לפרסם בכלל תחזית קדימה - מה שפגע בביצועי המניות של חלקן. עם חברות אלו נמנות בין היתר חברת המכוניות פורד ויצרנית הצעצועים מאטל.
ניתוח של השפעת המכסים שערכה בלומברג אינטליג'נס העריך כי חברה ממוצעת שנכללת במדד S&P 500 תלויה במידה ניכרת בשוק הסיני. לפי הניתוח, כ-6.1% מהכנסותיו של חברה ממוצעת במדד מגיעות ממכירות בסין או מעסקים עם חברות סיניות - נתון המשקף את החשיפה הגבוהה לסכסוך הסחר.

לפי הניו יורק טיימס, עסקים אמריקאיים רבים השעו הזמנות מסין בתקווה להסכם עתידי, ובמקביל גבר החשש מעליית מחירים משמעותית לצרכן האמריקאי.
כיצד השפיעו המכסים על סין?
על פי הניו יורק טיימס, מפעלים סיניים חוו ירידה חדה בהזמנות לייצוא לארה"ב, מה שהיווה אתגר נוסף לכלכלה הסינית שכבר סובלת מהאטה משמעותית. בפייננשל טיימס דיווחו על תהליך מואץ בקרב חברות סיניות לסלק רכיבים זרים משרשראות האספקה שלהן, במטרה לצמצם את הפגיעות למתחי מסחר בין-לאומיים.
יותר מ-25 חברות שנסחרות בבורסות שנחאי ושנז'ן פרסמו הודעות למשקיעים, המתארות מאמצים מוגברים לאיתור רכיבים מקומיים כתחליף למוצרים זרים. "כרגע, כולם מדברים על החלפה", העיד חה ז'יסין מחברת האן סאנד טכנולוג'יקל קורפ שהוסיף כי בטווח הארוך חברות רבות צפויות לעבור לספקים מקומיים באופן קבוע.
האם צפויים הסכמי סחר נוספים?
טראמפ כבר השהה את המכסים על שאר המדינות מלבד סין והותיר עליהן "רק" את מכס הבסיס בגובה 10%. בשבוע שעבר חתמה ארה"ב על הסכם סחר ראשון עם בריטניה, ואף שבשווקים התאכזבו מפרטיו הוא עדיין סייע להחזיר את אמון המשקיעים. בשלב זה מנהלת ארה"ב משא ומתן על הסכמים עם הודו ויפן, שנועדו להפחית את המכסים ולהקל על הסחר בין המדינות.

אך פרשנים ספקנים לגבי המהירות שבה יגובשו ההסכמים. "אני חושב שהרבה מהסכמי הסחר האלה יקחו זמן רב יותר לגיבוש", העריך שון דארבי, מנהל ב-Mizuho Securities Asia, בראיון לבלומברג. "יש הרבה יותר פרטים ומורכבויות בהסכמי סחר אלה" - הערכה שמצננת את האופטימיות לגבי פתרון מהיר ומקיף.
כיצד הגיבו השווקים להסכם החדש?
השווקים הגיבו בחיוב משמעותי להודעה על התקדמות בשיחות הסחר, והחוזים העתידיים על מדדי המניות בארה"ב זינקו בחדות. לפי הוול סטריט ג'ורנל, חוזים על מדדי S&P 500 והדאו ג'ונס עלו ביותר מ-2%, וחוזים על נאסד"ק-100 טיפסו בשיעור של יותר מ-3%. במקביל הדולר התחזק ונכסי מקלט כמו הזהב איבדו מערכם.
"תיאבון לסיכון חוזר לשווקים", סיכם את המצב ראג' סינג, מנהל תיקים בפרינסיפל אסט מנג'מנט, בראיון לבלומברג.
תגובות