סוריה נחשבת לנשמה של העולם הערבי וזכתה לכינוי "גן עדן עלי אדמות". זו אחת התרבויות העתיקות בעולם – אזור עשיר בהיסטוריה ובתרבות. אחד המאפיינים הידועים של סוריה הוא סגנון הבנייה המסורתי של בתי החצר שלה.

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎MY SYRIA‎‏ (@‏‎mysyria_‎‏)‎‏

 

 
הבתים בעלי החצרות הם פתרון אדריכלי עם היסטוריה ארוכה, שהופיע לראשונה בבניינים בסוריה ובעיראק לפני שלושת אלפים שנה. נוודים ערבים השתמשו לראשונה ברעיון החצר במהלך מסעותיהם ושהותם במדבר. הם הקימו את אוהליהם סביב שטח מרכזי, שסיפק מחסה וביטחון לעדריהם. עם התפתחות האדריכלות הערבית-אסלאמית, החצר הפכה לאלמנט חשוב.
 
 
בעיר העתיקה של דמשק ניצבים בתים בני מאות שנים – אבן יסוד של האדריכלות ההיסטורית הסורית. דמשק היא עיר עשירה בהיסטוריה ובעלת ארכיטקטורה ייחודית ויפהפייה. גם היום אפשר למצוא בה בתים עתיקים בני מאות שנים שעדיין עומדים על תילם.

 
הרבה מהבתים נועדו להיות גן עדן ארצי לדייריהן. מבחוץ, תראו בבית דמשקי טיפוסי רק קירות ודלת, אך ברגע שנכנסים פנימה – הפנים עשיר ויפה. הדגש על החצרות באדריכלות האסלאמית העניק לה את השם "אדריכלות הווילון", כיוון שהיא מתמקדת בחללים הפנימיים (החצרות והחדרים) שאינם נראים מתוך החוץ. כלומר, הבתים עוצבו להיות מטעים, כלומר להיראות לא מושכים ופשוטים מבחוץ, כדי להרחיק את תשומת הלב של גנבים פוטנציאליים. כשנכנסים לבית סורי מסורתי מרגישים כאילו חזרתם בזמן. הנוף מרגיע: פכפוך מים ממזרקה, בוסתנים של עצי הדר – לימון ותפוז, שיחי ורדים ופרחי יסמין עדינים. נוסף לטבע, החצרות בבתי סוריה היו מעוטרות באופן יפהפה - ברצפות דפוסים גיאומטריים מורכבים וצורות שונות. קווים שחורים ולבנים מעטרים את הקירות, ועליהם תלויים צמחים.
 
 
 
הבית החצרי בסוריה, שמסורתית כולל בקומת הקרקע את אזורי המגורים המרכזיים, נקרא "אל סלמליק", והקומה הראשונה, הכוללת את "האזור הפרטי", נקראת "אל חרמליק". החצר עוצבה להיות חלל פנימי וחיצוני בו האורחים יכולים להתקרר ולהתארח תוך שמירה על פרטיות. החצרות בבתי סוריה מתאימות לאקלים חם ויבש בשל הצל השורר בהן ויוצרות כך מיקרו-אקלים נעים.
 
 

בית יכול להיות בעל חצר אחת, שתיים או אפילו שלוש, תלוי במעמדו של בעל הבית. מספר מצומצם של בתים סוריים כללו חדרי אמבטיה, במקום זאת, התושבים היו פוקדים את החמאם המקומי, שהיה נפוץ מאוד.

 
אדריכלות סוריה התאימה את עצמה לשינויים בתרבות, והסגנון העתיק של החצר, אף על פי שהוא נמצא בירידה, עדיין נתפס כאלמנט להתגאות בו בהיסטוריה הסורית. החצר נותרה מאפיין מפתח באדריכלות הסורית באופן כללי, לא רק בבתים – גם במסעדות ובמלונות.