צבאות סין ומצרים פתחו בימים האחרונים בתרגיל צבאי נרחב וראשון מסוגו, מרחק לא גדול יחסית מהגבול עם ישראל, בצעד שעלול לעורר דאגה בירושלים – ושולח מסרים ברורים לוושינגטון. במסגרת התרגיל, מטוסי קרב ומטוסים נוספים רבים מסוגים שונים משתתפים בתרגיל, כולל הופעת בכורה של חלק מתעשיית הנשק של סין.

התרגיל, שזכה לכינוי "נשרי הציביליזציה 2025", החל ביום ראשון בבסיס חיל האוויר ואדי אבו ריש, כ-100 ק"מ ממערב למפרץ סואץ, וצפוי להימשך עד אמצע מאי. בסין מדווחים כי מדובר בתרגיל "היסטורי" שמסמל את העמקת היחסים הצבאיים בין בייג'ינג לקהיר. במערב ובארה"ב רואים בתרגיל מסר של סין, שלא מסתירה את כוונותיה להגביר את מעורבותה במזרח התיכון וביבשת אפריקה.

סין שיגרה למצרים, מרחק של אלפי קילומטרים, שורה של מטוסי קרב מתקדמים, בין השאר מדגמים J-10C ו-J-10S, ומטוסי תדלוק ומטוסי בקרה ושליטה אווירית. במצרים משלבים בתרגיל מטוסי קרב רוסיים מדגם מיג-29.

המרחק שעברו המטוסים הסיניים - כ-6,000 ק"מ - מדגיש בעיני כלי תקשורת מערביים את היכולת המתפתחת של סין לפרוס כוחות במרחק רב מגבולותיה. הכוחות הסיניים השתמשו בשיטה משולבת של טיסה וסיוע לוגיסטי דרך מספר מדינות, וכל הציוד והכוחות הגיעו למצרים עד 15 באפריל.

סיקור התרגיל במצרים ששודר בטלוויזיה בסין

 

 

זהו האימון הבין-לאומי הראשון שבו משתתף מטוס הבקרה האווירית המוקדמת KJ-500 של סין, מערכת מתקדמת לשליטה ובקרה מהאוויר, גרסה דומה למטוס ה-A-50 של צבא רוסיה.

מסר לארה"ב בעת מתיחות גוברת

התרגיל מתקיים בתקופה רגישה, כשהיחסים בין מצרים לארה"ב נמצאים בשלב מתוח בעקבות הצעת הנשיא דונלד טראמפ להעביר פלסטינים מרצועת עזה - אולי למצרים - הצעה שקהיר התנגדה לה בתוקף, והציגה מנגד את יוזמת השלום המצרית שנועדה להבטיח את שיקום רצועת עזה מבלי לפנות מאות אלפי ומיליוני פלסטינים מהרצועה.

מצרים, שקיבלה בשנה שעברה סיוע צבאי מארה"ב בשיעור של כ-1.5 מיליארד דולר, נמצאת במצב מורכב: מצד אחד היא רוצה להמשיך לקבל את הסיוע ולזכות לתמיכת ממשל טראמפ, ומצד שני מתנגדת למדיניות האמריקאית בנוגע למלחמה בעזה, שבה היא משמשת כמתווכת מרכזית, ואף רואה בתוכנית טראמפ לפינוי המוני פליטים עזתים לתחומה כסכנה לביטחונה הלאומי.

 

 

"זו תזכורת שלשותפים שלנו יש אפשרויות בחירה", אמר הגנרל האמריקני בדימוס ג'וזף ווטל, מפקד פיקוד המרכז האמריקאי לשעבר, לאתר The War Zone. "סין מנסה לבנות השפעה במדינות באזור שיש להן קשרים מבוססים עם ארה"ב, במטרה להיתפס באור חיובי יותר. זה קשור לרצון להיראות כספקית ציוד צבאי אלטרנטיבית למצרים ולמדינות אחרות באזור".

על פי דיווחים רבים, הממשל האמריקני הנוכחי שוקל לצמצם את מעורבותו באפריקה, כולל הכפפת הפיקוד האמריקני באפריקה לפיקוד אירופה - סימן נוסף לנסיגת וושינגטון מהיבשת. סין מנסה למלא את הריק הזה, וכל גידול בהשפעתה במצרים, המחזיקה בצבא החזק ביותר באפריקה, יכול לקדם מטרה זו. גנרל מייקל לנגלי, מפקד פיקוד אפריקה של צבא ארה"ב, אמר לאחרונה כי סין מנסה לנצל את נסיגת ארה"ב מהיבשת, והחלה להקים קרנות סיוע במדינות באפריקה שממלאות את החלל של סגירת קרן USAID על ידי ממשל טראמפ.

מכירות נשק ואינטרסים אסטרטגיים

התרגיל משתלב במגמה רחבה יותר של סין להתבסס בשוק הנשק המזרח תיכוני. מכירות הנשק הסיניות למזרח התיכון זינקו ב-80% בעשור האחרון, לפי מומחים מערביים.

ישנן גם שמועות מתמשכות על עסקה אפשרית למכירת מטוסי J-10C סיניים למצרים, אף שדוברי הממשל הסיני הכחישו דיווחים על הגעת המשלוח הראשון. מצרים מפעילה אחד מצי מטוסי ה-F-16 האמריקאיים הגדולים בעולם, אך מחפשת חלופות, גם אם רק כמנוף מול וושינגטון לקבלת ציוד מתקדם יותר.

בסיס האוויר ואדי אבו ריש במצרים (צילום: google earth)
בסיס האוויר ואדי אבו ריש במצרים | צילום: google earth

לסין אינטרס עצום באזור. כיבואנית נפט גדולה, מצר הורמוז הוא נקודת תורפה משמעותית עבורה, וכל סכסוך עם איראן כולל איום על סגירת המצר. משרד ההגנה הסיני הצהיר כי התרגיל "בעל חשיבות רבה לקידום שיתוף פעולה פרגמטי ולחיזוק האמון ההדדי והידידות בין שני הצבאות". מצדו, דובר הכוחות המזוינים המצריים מסר כי התרגיל נועד "לאחד את תפיסות הלחימה בין שני הצדדים באמצעות סדרה של הרצאות תיאורטיות ומעשיות".

התרגיל, שיימשך עד תחילת מאי, כולל תכנון משימות משותף, הכשרה תיאורטית ומעשית ושיפור מוכנות הטייסים והצוותים למגוון תרחישי לחימה, כחלק ממאמץ רחב יותר להעמיק את קשרי ההגנה בין סין למצרים. בשבועות האחרונים ערכה סין תרגיל צבאי גדול ומשותף עם חילות הים של רוסיה ואיראן באזור המפרץ הפרסי סמוך לחופי איראן.