אי אפשר להפריז בחשיבות הרגע הזה עבור תושבי טובאלו – אחת המדינות המבודדות ביותר בעולם. בימים האחרונים היא עשתה צעד משמעותי לעבר העתיד הדיגיטלי: לראשונה הותקנו בה כספומטים.

המדינה הזעירה שנמצאת באוקיינוס השקט, בין אוסטרליה להוואי, נחשבת לפנינת טבע נדירה מוקפת באלמוגים צבעוניים ודגה עשירה, אבל גם מנותקת כמעט לחלוטין משירותים בנקאיים מודרניים. עד לאחרונה, כל פעולה פיננסית במדינה – קנייה, מכירה או תשלום – נעשתה במזומן בלבד. אין כרטיסי אשראי, אין אפליקציות – רק שטרות ומטבעות.

ראש ממשלת טובאלו בטקס השקת כספומטים (צילום: ממשלת טובאלו)
ראש ממשלת טובאלו בטקס השקת כספומטים | צילום: ממשלת טובאלו

לפני שבוע, ב-15 באפריל, זה השתנה. ראש הממשלה החדש של טובאלו, פלטי טאו, ערך טקס חגיגי לרגל חניכת הכספומט הראשון במדינה, באי המרכזי פונאפוטי. טאו כינה את האירוע "אבן דרך משמעותית" ואף חתך עוגת שוקולד ענקית בנוכחות בכירים מקומיים.

סיוסה טאו, מנכ"ל הבנק הלאומי של טובאלו – הגוף שמפעיל את הכספומטים – אמר כי "זה הישג גדול". לדבריו, מדובר ב"מהפך של ממש" שיאפשר לאנשים גישה נוחה ובטוחה יותר לכספם, מה שיתרום ל"העצמה כלכלית של תושבי טובאלו", שמספרם מוערך בכ-11,200 בני אדם.

נציג החברה שסייעה בפיתוח הכספומטים הסביר שמדובר בשדרוג של ממש. "המהלך הזה בהחלט ישבור מחסומים ויכניס את האזרחים לעידן של שירותים בנקאיים מודרניים ואמינים", הוא אמר לרשת ABC.

 

טובאלו אולי נשמעת כמו גן עדן – אך יש לה גם לא מעט אתגרים. המדינה מורכבת מתשעה איים זעירים בשטח כולל של 26 קמ"ר בלבד, ויש בה שדה תעופה אחד שמקבל כמה טיסות בשבוע בלבד מפיג'י. בימים שאין טיסות, המסלול הופך למגרש משחקים – שם ילדים משחקים רוגבי וכדורגל.

המעבר בין האיים נעשה רק דרך מעבורות – אין טיסות פנים. מעבר לכך, טובאלו נמצאת רק כ-4.5 מטרים מעל פני הים, מה שהופך אותה לחשופה במיוחד לשינויים בעקבות משבר האקלים. הצפות, חדירת מי מלח לקרקעות החקלאיות המעטות שלה והתחממות מי האוקיינוס מאיימים על קיומה של המדינה. העולם נחשף למציאות הזו ב-2021, כששר החוץ דאז סימון קופה נשא נאום ששודר באו"ם כשהוא עומד בתוך מי הים – מסר על מצבה השברירי של טובאלו.