סין שיגרה היום (שני) אזהרה חריפה לעשרות מדינות ברחבי העולם, בעקבות דיווחים על כך שממשל טראמפ מנסה ללחוץ עליהן לצמצם את קשרי הסחר שלהן עם בייג'ינג – תמורת פטור מהמכסים של ארה"ב. זהו צעד נוסף בעימות הסחר המחריף בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שממשיך לטלטל את השווקים ולשבש את שרשראות האספקה הגלובליות.
בהצהרה שפורסמה הבוקר, דובר משרד הסחר הסיני הזהיר כי "פיוס לא מביא שלום, ופשרה לא מביאה כבוד". לדבריו, הסכמה לוויתורים כלפי ארה"ב מתוך אינטרס זמני, תוך פגיעה בסין, לא רק שלא תניב תועלת – אלא עלולה להזיק גם לאותה מדינה שתסכים לכך.
"לבקש הנחות בתמורה לפגיעה באחרים – זה כמו לבקש מנמר את עורו. בסופו של דבר, לא תצא מזה שום תועלת", נכתב בהצהרה. הדובר הבהיר כי סין תתנגד בתוקף לכל עסקה ש"תיעשה על חשבונה", ותנקוט צעדים נגדיים במקרה הצורך.
בין הפטיש של טראמפ לסדן של בייג'ינג
האזהרה של סין באה לאחר הדיווחים ולפיהם ממשל טראמפ מנסה לשכנע מדינות לקבל על עצמן מגבלות על הסחר עם סין – כולל מניעת מעבר סחורות סיניות בשטחן, איסור על הקמת חברות סיניות בשטחיהן ואי-קליטת מוצרים סיניים זולים. כל זאת, בתמורה להקלות במכסים על יצוא הסחורות שלהן לארה"ב.

הצעד האמריקני נעשה על רקע ההסלמה החריפה במדיניות הסחר של טראמפ מול סין: בתחילת החודש העלה טראמפ את המכסים על יבוא מסין לשיעור חסר תקדים של 145%, והקפיא זמנית את המכסים על שאר המדינות למשך 90 יום. בייג’ינג לא נשארה חייבת – והעלתה את המכסים על מוצרים אמריקניים ל-125%, הוסיפה חברות אמריקניות לרשימות שחורות והגבילה כניסת תכנים הוליוודיים וסחורות אמריקניות נוספות.
בתוך כל זה, מדינות רבות מוצאות את עצמן בין שני כוחות עצומים – ארה"ב וסין – וצריכות לבחור צד בזהירות רבה. המטרה שלהן – להימנע ממלחמת סחר כוללת שתפגע גם בהן.
המסר של סין: שותפה אמינה – לא אויבת
במטרה לרכך את ההתנגדות הגלובלית למדיניותה, נשיא סין שי ג'ינפינג יצא לאחרונה למסע מדיני בדרום-מזרח אסיה, שם נפגש עם מנהיגי וייטנאם, מלזיה וקמבודיה וחתם על שורת הסכמים לשיתוף פעולה. המסר המרכזי של שי: סין היא שותפה יציבה שמגינה על הסחר החופשי, בניגוד להתנהלות האמריקנית הבלתי צפויה.
במקביל, בכירים סינים קיימו שיחות גם עם נציגים מיפן, דרום קוריאה והאיחוד האירופי. זאת, בניסיון לרקום בריתות כלכליות חדשות ולהציב את סין כאלטרנטיבה אמינה לעומת המדיניות האמריקנית ההפכפכה.
אלא שלמרות ההיענות החיובית בחלק מהמקרים, מדינות רבות עדיין מהססות להתחייב לסין מחשש לייבוא עודף של מוצרים זולים ש"נזרקו" מהשוק האמריקני, וגם בגלל החשש מפני תגובת נגד של טראמפ.

פרשנים בעולם מצביעים על הפער שבין הקמפיין הדיפלומטי הנעים של שי לבין המציאות הביטחונית האגרסיבית בשטח. כך למשל, סין ממשיכה לערוך תרגילים צבאיים ליד אוסטרליה וניו זילנד, מתריסה כלפי טייוואן והפיליפינים, ומסלימה עימותים טריטוריאליים עם יפן.
אליזבת אקונומי, עמיתה בכירה במכון הובר באוניברסיטת סטנפורד, הסבירה בריאיון ל-CNN כי "המסר הכלכלי של סין אולי מרוכך, אבל ההליכה שלה על הסף הצבאי דווקא נמשכת. אם שי באמת רוצה לראות תוצאות מהמדיניות של טראמפ – הוא יצטרך לשדר אמינות גם בפן הזה".
תגובות