בצה"ל הסבירו בתחילת המבצע כי המשטר האיראני ניצל את שטחה הגדול של מדינת איראן ופרס באופן רחב את אתרי ייצור הגרעין באיראן, על מנת לשמור על הרציפות התפקודית של תעשיית פיתוח הנשק הגרעיני. זאת כלקח ממקרים כמו של איראן וסוריה, שם היה כור מרכזי אחד שהושמד בתקיפות ישראליות שהיו בעבר.
ברשת פוקס ניוז האמריקאית דווח הלילה כי מפציצי 2-B הטילו שש פצצות חודרות בונקרים 57-GBU "MOP" על המתקן הגרעיני התת-קרקעי בפורדו, המבוצר וחצוב בעומק הר. עוד כ-30 טילי "טומהוק" שוגרו מצוללת אל המתקנים הגרעיניים של איראן באספהאן ובנתנז.
פורדו

אתר סודי, חפור עמוק באדמה, בעומק ההר בקרבת העיר קום. לפי הערכות, ניתן היה לייצר בו אורניום ברמה צבאית בכמות שתספיק לתשע פצצות גרעין תוך שלושה שבועות.
"כל העיניים נשואות לפורדו, הקבור תחת יותר מ־90 מטר של סלע", אמר לתקשורת הזרה מומחה לאיראן באחד ממכוני המחקר בוושינגטון טרם התקיפה. עוד צוטט גנרל אמריקאי לשעבר שטען כי "רק לארצות הברית יש את היכולת הקונבנציונלית להשמיד מתקן כזה", כלומר יכולת להשמיד את המתקן בלי שימוש בנשק גרעיני ועם אותה פצצה חודרת בונקרים שהוטלה.
"כדי להשמיד מטרות קבורות בעומק כזה, הנשק חייב להיות בנוי עם מבנה פלדה עבה מאוד, פלדה מחוזקת שמסוגלת 'לרסק' שכבות של סלע", הסביר המומחה לאיראן. עוד אמר כי הפצצה, באורך 6.6 מטרים, מצוידת גם במרעום ייעודי, משום ש"חייבים חומר נפץ שלא יתפוצץ מיד, גם תחת זעזועים אדירים כאלה".
אגב, אמנם יש פער בין עומק המתקן בפורדו, 90 מטרים מתחת לאדמה לעומת היכולות המוצהרות של הפצצה בעומק 61 מטרים, אך הנתון המלא שלה מסווג.
אספאהן

מרכז המחקר הגרעיני הגדול ביותר באיראן. הוקם בסיוע סיני ומועסקים בו כ-3,000 מדענים. כולל כורים, מתקני ייצור דלק ויחידות מחקר נוספות.
בתחילת המבצע באיראן הודיע צה"ל כי באתר מתבצע תהליך 'המרה חוזרת' של אורניום מועשר. בצבא הסבירו כי זהו השלב הבא לאחר העשרת אורניום בתהליך ייצור נשק גרעיני.
באותה הודעה מסרו כי מטוסי קרב של חיל האוויר השלימו תקיפה על אתר הגרעין של המשטר האיראני באספהאן, בהכוונה מודיעינית מדויקת של אגף המודיעין. עוד נמסר כי בתקיפה הושמדו מבנה לייצור אורניום מתכתי, תשתית להמרת אורניום מועשר, מעבדות ותשתיות נוספות.
נתנז

האתר המרכזי להעשרת אורניום באיראן, בו פועלות עשרות אלפי צנטריפוגות. התקיפות הקודמות פגעו במבנים עיליים ובאספקת החשמל לחלקים התת-קרקעיים.
ביום חמישי האחרון הודיע צה"ל כי חיל האוויר תקף אתר המשמש לפיתוח נשק גרעיני במרחב נתנז. עוד נמסר בנושא כי באתר ממוקמים רכיבים וציוד ייחודיים המשמשים לפיתוח נשק גרעיני, ומפתחים בו פרויקטים אשר מאפשרים את האצת תכנית הנשק הגרעיני. הנה מה שידוע על שלושת האתרים הללו.
בנוסף, חיל האוויר תקף שורה של מטרות הקשורות לפרויקט הגרעין במרחב טהרן, בעיקר את המטה המרכזי, הארכיון ורכיבי ייצור שונים. עוד הותקף הכור הגרעיני הלא-פעיל באראכ, שנמסר מצה"ל כי עלול היה להפוך לפעיל על פי התוכניות של האיראנים, שהתקיפה נועדה לשבש.
בתקיפות חיל האוויר עם תחילת מבצע "עם כלביא", חוסלו תשעה מדענים ומומחים בכירים, אשר קידמו את התוכנית של המשטר האיראני להשגת נשק גרעיני. בצה"ל הדגישו כי התקיפה התאפשרה הודות למודיעין מדויק שנאסף באגף המודיעין. מאז דווח על חיסולם של מדענים נוספים. עוד נמסר מצה"ל כי כלל המדענים והמומחים שחוסלו היוו מוקדי ידע מרכזיים בפרויקט הגרעין האיראני, והיו בעלי ניסיון מצטבר של עשרות שנים בתחומי הפיתוח של נשק גרעיני.
תגובות