סערה בלונדון: תוכנית "עיר תאומה" עם שכם מעוררת מחלוקת קשה
מועצת הרובע הלונדוני ברנט התבקשה "להפסיק מיד" את תוכניתה להפוך את הרובע לעיר תאומה של שכם. למעלה מ-1,500 איש חתמו על עצומה הקוראת למועצה לזנוח את היוזמה בטענה כי ההחלטה "ומגזרית באופייה", בעוד יוזם תוכנית הערים התאומות טוען שהעצומה "מבוססת על מידע שגוי ופחד"


בישיבה שהתקיימה בחודש מאי, אישרה מועצת רובע ברנט בלונדון את תוכנית הערים התאומות עם העיר שכם. איחתשאם אפזל, יושב ראש סיעת הלייבור בברנט והכוח המניע מאחורי היוזמה ליצור את הקשרים בין הרובע לשכם, הצהיר כי ההחלטה "מאשרת את מחויבות המועצה לסולידריות ולערכים משותפים".
עם זאת, ארגון יהודי כינה את ההחלטה "מחווה מפלגת". כאמור, בעקבות ההחלטה הוגשה עצומה לעצור את התוכנית והיא תוצג למועצה בישיבה שתתקיים בשבוע הבא. יאן קולייר, יוזם העצומה, דרש להפסיק את התוכנית באופן מיידי, תוך שהוא מציין שיקולים של "שוויון, גיוון והכלה", קשיים נוכחיים להגיע לשכם, וקשריה של העיר עם חמאס, ארגון שהממשלה הבריטית הגדירה כארגון טרור.

העצומה טוענת: "הצעת הערים התאומות לא נתנה משקל ראוי להשפעות של החלטה זו על תושבים עם מאפיינים מוגנים, הכוללים, לצד הקהילה המוסלמית, גם יהודים, נוצרים, ג'יינים, סיקים, הינדים והקהילה הלהט"בית. מטרותיה של ברנט צריכות להיות שיפור היחסים בין קהילות ושיתוף פעולה, והצעה זו עלולה לחתור תחת מטרה זו, משום שהיא נראית מגזרית באופייה".
עוד מדגישה העצומה: "בפועל, תיירות לשכם אינה אפשרית בצורה ריאלית עבור רוב האנשים, כולל תלמידים מברנט. לא סביר שבני הקהילות היהודיות, הנוצריות והלהט"ביות יתקבלו בברכה בשכם. הדבר נוגד לחלוטין את רוח שיתוף הפעולה ההדדי ואת ההיגיון העומד מאחורי תכניות לערים תאומות. בנוסף, משרד החוץ הבריטי ממליץ להימנע מנסיעות שאינן חיוניות לשכם".
המסמך מעלה חשש ל"חרדה" בקרב קהילות שונות, ומציין כי בבדיקה שביצעה מועצת ברנט עצמה, נמצא כי רוב התושבים מאמינים כי המלחמה המתמשכת בין ישראל לחמאס היא "נושא טעון ומעורר מחלוקת". לפי הבדיקה, הסכסוך עלול להוביל לעלייה בפשעי שנאה בבריטניה ו"עלול לגרום לחרדה בקרב חלק מקהילות ברנט", כאשר קבוצות שונות עשויות להיפגע רגשית מהמהלך של הערים התאומות. המוחים סבורים כי על המועצה "לשקול להקדיש את זמנה וכספיה לנושאים מקומיים".
Brent-Nablus Twinning team members with the beautiful #Jenin Horse Reborn at the National #Nakba77 March for #Palestine in London today. An example of a fantastic UK community art project inspired by the famous #Palestinian sculpture and its story. pic.twitter.com/yQOsAuIcmb
— BrentNablus (@BrentNablusTwin) May 17, 2025
בתגובה, טען חבר המועצה אפזל כי העצומה מבוססת על "מידע שגוי ופחד" וטוען שהיא כוללת "טענות שקריות שניתן להפריך" ו"לשון מסיתה אשר פוגעת בעקרונות השיח הדמוקרטי". בראיון לערוץ תקשורת מקומי אמר חבר המועצה אפזל כי שמותיהם של חברי מועצה מוסלמים נוספו לעצומה "ללא הסכמתם, ולכן יש לפסול את העצומה על סמך זה בלבד". עוד אמר כי הטענה ששכם נשלטת על ידי חמאס "לא רק שגויה, היא גם מסוכנת". כדי להגן על ההחלטה שלו, חבר המועצה אפזל הדגיש כי היוזמה להתאחד עם שכם "אינה פוליטית". לדבריו, מדובר ב"מחווה של אנושיות, לא של עוינות", שמטרתה "חילופי תרבות ולא פוליטיקה מפלגתית".
דובר מועצת ההנהגה היהודית החליט דווקא לתמוך ביוזמה של אפזל, ואמר כי מאז פרוץ המלחמה נרשמה "התפוררות חמורה של הלכידות הקהילתית, מלווה בעלייה חדה בשנאה כלפי יהודים". הוא הוסיף: "לא נאפשר לפוליטיקה של פחד ופילוג לסכל מחווה פשוטה של סולידריות, ידידות בין-לאומית ושיתוף פעולה הדדי. יצירת ערים תאומות עם מקומות כמו שכם היא מחווה סמלית, שוחרת שלום, שמקדמת הבנה הדדית. המתנגדים משתמשים בפחד ובמידע כוזב כדי לפלג ולסכסך בקהילה".

העצומה תוצג בישיבה הכללית של מועצת ברנט ב-7 ביולי. בתגובה לחששות שהועלו לגבי המהלך, אמר ראש מועצת ברנט, חבר המועצה מוחמד באט: "אנו מבינים כי ההחלטה להתאחד כערים תאומות עם שכם עוררה דאגה מסוימת, במיוחד לאור המצב הגיאופוליטי הנוכחי והקשרים של משפחות רבות בברנט למזרח התיכון". הוא הוסיף: "היוזמה לערים תאומות נועדה לקדם דיאלוג והבנה הדדית, לבנות גשרים בין קהילות, לשתף חוויות ולתמוך בשיתופי פעולה מהשטח. התהליך סביב ערים תאומות אינו סיפור סגור ואנו יודעים שיש עוד עבודה לעשות".